Glas

Nieuws

Tomaat: 2010 wordt geen productiejaar

Afgelopen week zijn we verder achteruit gehobbeld ten opzichte van verleden jaar. Het wordt stilaan steeds duidelijker dat 2010 geen productiejaar wordt als 2009.

Qua licht liggen we nu op weekbasis achter en als je op datum vergelijkt, zal dat nog meer gaan uitlopen. Er komen nu eindelijk weer normale trossen uit de kop, al moeten we wel heel erg ons best doen om die sterk te houden. Veel teelten zien er onderin wel geweldig mooi grof uit, maar verder naar boven toe zien de trossen er wat zwakjes uit.

Blad uit de kop
Dit jaar is relatief laat gestart met het halen van een blaadje uit de kop, en momenteel wordt dat meer gedaan om licht op zwakke trossen te krijgen dan vanwege het feit dat het boven te vol wordt. Als we onderin de grove trossen kwijt zijn moeten we flink oppassen voor hergroei in de kop maar misschien is de kop er dan al wel uit.

Eerder toppen
Dit jaar wordt wat eerder gekopt en vroeger gezaaid waarbij telers meer afgekweekte planten gaan bestellen. Het lijkt erop dat men een stukje met de prijzen van  de belichte teelt wil meeliften alhoewel dat geen garantie is voor een goede prijs: Dit jaar komt weer uitbreiding in de belichting en er wordt meer trosgrof aangeplant.

Teelttips
Snelheid in zetting houden: Ongelimiteerd koel telen is niet altijd voordelig voor de zetting. De plant kan te vegetatief worden en de aanmaak kan te laag zijn.
Botrytis komt terug: Botrytis komt snel terug en dat is eigenlijk ook logisch met de hoge vochthoeveelheid van afgelopen 2 weken. Vaak zijn aantastingen te herleiden naar kwalitatief slechte arbeid.
Wortels gaan achteruit: Check de onderkant van de matten eens. We zien nu toch wel de wortels hard achteruit gaan.
Gescheurde tomaten: We zien de eerste gescheurde tomaten in cherry en cocktail verschijnen en spoedig daarna zullen de grovere rassen ook volgen. Deze tomaten zijn gezet met warm weer wat tot een rommelige zetting heeft geleid. 

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Eric De Winter  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in augustus.
Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.