Glas

Nieuws

Tilapia-kweek meer rendabel geworden

Vigour Fishion, het bedrijf in Vierpolders van Rop Petit en Stephan Dingemans dat tilapia’s kweekt, heeft sinds maart dit jaar een goede afnemer gevonden voor de gekweekte tilapia’s.

Deze afnemer waardeert de duurzaam gekweekte vis en zet deze exclusief af bij horecaondernemers, aldus ondernemer Rop Petit. Door de nieuwe afnemer wordt de tilapiakweek meer rendabel dan het jaar ervoor toen de vis in de bulk verdween.

Vorig jaar rond deze tijd concludeerden de twee ondernemers nog dat de teelt van de tilapia’s in combinatie met de paprikateelt van Dingemans niet rendabel was en dat ze op zoek gingen naar een ander soort vis. De kweek was niet rendabel te krijgen omdat de duurzaam gekweekte vis moest concurreren met goedkopere diepingevroren vis uit onder andere China en Thailand. Petit en Dingemans moesten genoegen nemen met een prijs die ver lag onder de kostprijs.

Evalueren
Rop Petit geeft aan dat door de nieuwe relatie met een visdistributeur de tilapia nu twee keer zo veel oplevert als het jaar er voor. Vigour Fishion levert maandelijks zo’n achthonderd tot duizend kilo tilapia’s af aan de afnemer. Petit: “Door deze afnemer wordt het verlies beperkt, maar het is nog steeds niet rendabel.” De afnemer ziet de meerwaarde van de duurzaam gekweekte vis in, aldus Petit. Op de verpakking staat ook vermeld dat de vis duurzaam is gekweekt in Nederland. De twee ondernemers willen in november de kweek evalueren en kijken of ze er mee doorgaan.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.