Glas

Nieuws

Thenergo stoot biogas activiteiten af

Hoewel het Antwerpse beursgenoteerde energiebedrijf Thenergo er niet in geslaagd is de benodigde 16 miljoen euro op kapitaalmarkten op te halen, hoopt het bedrijf voort te kunnen bestaan door het afbreken van projecten en verkopen van de biogasactiviteiten.

Tientallen Vlaamse en vijf Nederlandse tuinders investeerden samen met Thenergo in warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK’s). De investeringen werden ondergebracht in een projectbureau: Groeikracht. Doelstelling was verder te groeien in zowel België als Nederland, maar door financiële problemen bij Thenergo is de toekomst van Groeikracht hoogst onzeker.

Schuldenlast

Thenergo gaat maanden gebukt onder een schuldenlast die volgens het bedrijf bijna ongeveer 40 miljoen euro bedraagt. Om de bedrijfsvoering voort te zetten was circa 16 miljoen euro nodig, en aandeelhouders gingen akkoord met een poging dit geld in enkele maanden bijeen te krijgen door verkoop van nieuwe aandelen. Dit is mislukt, maar volgens Thenergo is een nieuwe oplossing gevonden.

WKK-projectbureau blijft

De biogasactiviteiten als ook nieuwe, losse projecten die verliesgevend zijn worden zo snel mogelijk verkocht, terwijl een uitgebreide herstructurering binnen de overige onderdelen volgt. Groeikracht, dat via WKK’s energie aan tuinbouwbedrijven levert, blijft bestaan en zal volgens Thenergo niet aan kracht winnen. De totale capaciteit van Groeikracht bedraagt 67 MWe. Mypower, dat via WKK’s industrieën en gemeenschappen belevert, blijft ook intact.

In twee maanden tijd is de hoeveelheid geld in kas teruggelopen van 1,6 miljoen naar 700.000 euro. Als Thenergo failliet gaat, betekent dit voor de verschillende bedrijven niet direct een groot probleem. Sommige WKK’s zijn voor de helft, maar andere voor een kleiner deel eigendom van Thenergo.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.