Glas

Nieuws

Rol telers in stroomvoorziening groter

De werkgroep Intelligente Netten wil een grotere rol voor lokale stroomopwekkers zoals tuinders met een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Ze kunnen in situaties van nood in gebieden met een hoog risico op uitval tijdelijk de stroomvoorziening overnemen.
De werkgroep, onder leiding van hoogleraar bestuurskunde Ernst ten Heuvelhof van de TU in Delft, rapporteert in oktober aan het kabinet. De werkgroep is door het Ministerie van Economische Zaken opgericht omdat elektriciteitsnetten en gasnetten steeds ingewikkelder worden.

Toename decentrale opwekking

In de huidige situatie is vooral sprake van eenrichtingsverkeer op de netten: van de stroomcentrale of gasput naar de eindgebruiker. Decentrale energieopwekking zoals windmolens, zonne-energie en warmtekrachtkoppeling, neemt toe. Bovendien wordt in de toekomst een netwerk aangelegd voor elektrische auto’s, en wordt steeds meer biogas bijgemengd.

Complexiteit

Door de complexiteit moeten wellicht sommige innovaties even pas op de plaats maken totdat het net voldoende is ingesteld op calamiteiten, liet Ten Heuvelhof al eerder weten. Sommige gebieden zijn afhankelijk van één hoogspanningsverbinding. Twee 'lussen' zijn volgens netbeheerder Tennet dan te duur. De glastuinbouw kan volgens de werkgroep uitkomst bieden.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.