Glas

Nieuws

Robot proeft in smaaklab

In het smaaklab voor de glastuinbouw in Bleiswijk testen panels van consumenten en fijnproevers de verschillende rassen en lijnen van groenten, maar robots doen de eerste selectie.

Jaarlijks worden er honderden rassen en lijnen van de verschillende groenten ontwikkeld. Veredelaars willen uiteraard graag weten wat de consument van die nieuwe lijnen vindt, voordat zij een product op de markt durven brengen. In het smaaklab van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk zitten daarom met enige regelmaat enkele consumenten of fijnproevers - het 'hedonisch panel' en het 'sensorisch panel'- achter schuifdeurtjes om de voorgeschotelde producten op smaak te beoordelen.

Objectieve smaakkenmerken
"Maar na een stuk of wat tomaten heb je het wel gehad", weet dr. Wouter Verkerke van Wageningen UR Glastuinbouw. Verkerke uit ervaring. "Je proeft de verschillen niet goed meer en later gaat het zelfs tegenstaan. Vandaar dat we de eerste selectie onder andere door een speciale smaakrobot laten doen." Behalve de sappigheid, ofwel de relatieve hoeveelheid vocht die door de robot in de papiertjes wordt gedrukt, meten Verkerke en collega's nog meer objectieve smaakkenmerken. Een vergelijkbare robot test de 'bite' van een product, ofwel de kracht die nodig is om het weefsel stuk te maken. Daarnaast meten de onderzoekers de hoeveelheid zuren en de hoeveelheid suikers. Al die getallen verdwijnen in een speciaal ontwikkelde formule en daar komt één rond getal uit, tussen 0 en 100. "De slechtste tomaat die ik ooit heb getest scoorde 23, de beste 98."

Bron: WUR

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.