Glas

Nieuws

RoCa-3 centrale kan geen CO2 meer leveren

Telers in Bergschenhoek en Bleiswijk die warmte en CO2 geleverd krijgen van de RoCa-3 centrale in Rotterdam, krijgen sinds half juli geen CO2 meer geleverd vanwege een incident op de elektriciteitscentrale. Volgens een woordvoerder van Eneco, de distributeur van CO2, moeten de telers er rekening mee houden dat het leveringsprobleem wellicht nog het hele jaar duurt.

Op 16 juli vond er een incident plaats bij de elektriciteitscentrale (RoCa3) van E.ON in Rotterdam. Hierdoor wordt sindsdien geen CO2 meer voor distributie geproduceerd en dit kan dus ook niet meer geleverd worden aan de telers. De warmtelevering gaat nog wel gewoon door, aldus Eneco, de distributeur en leverancier van CO2 en warmte aan telers.

Levering aan tuinders
Eneco levert aan 280 hectare glas in gemeente Bleiswijk en Bergschenhoek warmte en CO2 uit de RoCa-3-centrale. Het overgrote deel van de tuinders neemt zowel warmte als CO2 af, een paar tuinders neemt alleen warmte af. De centrale produceert normaal maximaal 25 ton CO2 per uur. Dat komt neer op maximaal 100 tot 130 kilogram CO2 per hectare per uur.

Schade bekeken
“De leveringsonderbreking is niet snel opgelost”, is de verwachting van Edwin Valkenburg van Eneco. Nog onduidelijk is wanneer alles is gerepareerd. “We hebben telers laten weten dat zij er rekening mee moeten houden dat de leveringsstop nog tot het eind van het jaar kan duren.” Zo’n dergelijk grote en omvangrijke storing maakt de centrale voor het eerst mee. Een afvaardiging van de klantencommissie van telers die warmte en CO2 afneemt van Eneco, heeft vorige week op uitnodiging van Eneco de aangerichte schade in de centrale bekeken. “De telers zijn natuurlijk niet blij dat ze geen CO2 geleverd krijgen. CO2 is heel belangrijk voor hun bedrijf. Nu ze de schade hebben gezien, snappen ze wel dat het nog wel even duurt eer er weer CO2 geleverd kan worden. Uiteraard zijn we naarstig op zoek naar alternatieven die voor een aantal tuinders een oplossing kunnen bieden. Hierover zullen we spoedig communiceren", zegt Valkenburg.

De telers die voor hun CO2-levering afhankelijk zijn van de productie van de RoCa-3 centrale stappen over op alternatieven. Dat kan door de ketel te gebruiken of de wkk. “Er zal nu best wat warmte vernietigd worden door telers om aan voldoende CO2 te kunnen komen”, aldus Valkenburg.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.