Glas

Nieuws 6 reacties

Productierecords onder diffuus glas

Het tomatengewas onder diffuus glas met AR-coating op de vestiging van Pieter van Gog in Horst-Hegelsom heeft in juli drie weken achter elkaar meer dan 4 kilo per vierkante meter geproduceerd. Toch staat er nog steeds een schitterend sterk gewas, aldus bedrijfsleider Grard Basten.

Door de productie van gemiddeld 4,2 kilo per vierkante meter in drie opeenvolgende weken heeft Basten op vlaai moeten trakteren. Hij verloor de  weddenschap met Van Gog die de recordproductie al had aangekondigd. De piekproductie viel samen met de heetste weken van het jaar. “We oogstten toen drie-en-half keer rond in de week en er waren nog dagen bij met 2 kilo per vierkante meter, echt niet normaal”, vertelt Basten. De kwaliteit en grofheid zijn ook dik in orde. De zetting is steeds perfect verlopen doordat het klimaat aangenaam blijft onder diffuus glas.”
In de ARD-kas (antireflectie en diffuus) is Basten de trossen van de grove trostomaat (ras Success) steeds op 5 vruchten blijven snoeien. In de kas met helder AR-glas moest twee rondjes op 4 worden gesnoeid.

Op schema voor 80 kilo
Eind september gaat de kop uit de plant. Het gewas in de ARD-kas ligt op schema om een totaalproductie van 80 kilo per vierkante meter te halen, ongeveer 5 kilo meer dan in de AR-kas en 10 tot 15 kilo meer dan in de 91+-kas in Asten waar hetzelfde ras staat met dezelfde plantdatum.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Laatste reacties

 • no-profile-image

  adrian roelands

  is there an issue of this magazine in english I can subscribe to?

 • no-profile-image

  Veka afdeling Kassenbouw

  dat is mooi met diffuus glas , maar dit bereikte wij al reeds 10 jaar terug met onze Cabriolet kas met Diffuus Folie/Doek in Brasilie

 • no-profile-image

  Peter Stradiot

  Proficiat, een puike prestatie!
  Wat zou het aandeel zijn van het ras in deze productie? Is er een ander ras in de kas en loopt de productie gelijk op?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Weet je ook al aan wie je die 30% extra tomaten gaat verkopen?

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Vermoedelijk houd Pieter niet zo van al die nieuwigheden. Bijvoorbeeld de gesloten kas met een lawine aan mechanische rommel die allemaal licht wegnemen en kosten met zich mee brengen. Het "Nieuwe Telen". Ook zo'n uitvinding. Op het randje gaan lopen om 2,894m3 gas uit te sparen. Goed voor de handel en de mensen die hier aan verdienen. Gewoon een hoge kas met "blijkbaar" het ideale glas er op en 20% meer tomaten blijkt geen probleem te zijn

 • no-profile-image

  oostlander

  Altijd even het tweede jaar afwachten!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.