Glas

Nieuws

Ocap gaat CO2 leveren aan telers RoCa-gebied

Ocap gaat naast telers in de Zuidplaspolder in de toekomst ook telers in het RoCa-project van CO2 voorzien afkomstig van de tweede CO2-bron Abengoa. Bij Abengoa zal namelijk meer CO2 vrijkomen dan er in eerste instantie door de tuinders in de Zuidplas wordt gevraagd.

Dat meldt Ocap, de joint-venture tussen bouwbedrijf VolkerWessel en Linde Gas. Doordat OCAP straks kan beschikken over een tweede bron (Abengoa in Europoort) met ruim voldoende capaciteit voor de behoefte in de Zuidplaspolder, is het ook mogelijk geworden tuinders in de B-driehoek die nu nog gebruik maken van rookgas-CO2 van Eneco op het netwerk aan te sluiten. Deze tuinders binnen het RoCa-project krijgen momenteel warmte en CO2 geleverd van Eneco, geproduceerd door E.ON. De levering van CO2 zou na 2015 stoppen.

Voorovereenkomst met Eneco
OCAP gaat in de toekomst CO2 aan Eneco leveren waardoor het voorbestaan van het RoCa-project blijft gewaarborgd en de milieuvoordelen van dit project in de toekomst zijn zeker gesteld. Hiervoor heeft OCAP met Eneco een voorovereenkomst gesloten. Volgens Ocap heeft dit voor de bestaande afnemers van OCAP en de tuinders in de Zuidplaspolder geen gevolgen.

Voldoende CO2
Tegen de tijd dat er aan de nieuw te ontwikkelen gebieden in de Zuidplas moet worden geleverd (verwacht wordt 2013 en later) zal OCAP ook daarvoor voldoende CO2 beschikbaar hebben, aldus het bedrijf. De telers in de Zuidplaspolder die een voorovereenkomst voor de levering hebben getekend, willen samen zo’n 20 ton CO2 per uur gaan afnemen. De Abengoa-bron kan ruim 35 ton CO2 per uur leveren.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.