Glas

Nieuws

Minister op bezoek in Koekoekspolder

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder in IJsselmuiden krijgt vanmiddag bezoek van demissionair minister Maria van der Hoeven van het ministerie van Economische Zaken. Zij laat zich daar informeren over het aardwarmteproject en krijgt een rondleiding op het komkommerbedrijf van Vahl.

De demissionair minister legt een werkbezoek af in IJsselmuiden dat is georganiseerd door de provincie Overijssel. Van der Hoeven wil zich laten informeren over het eerste aardwarmteproject dat gebruik maakt van garantieregeling voor aardwarmte van de overheid. Het aardwarmteproject kreeg ongeveer een maand geleden van EZ te horen dat ze van deze regeling gebruik kan maken.

Tweede garantieregeling
Radboud Vorage, directeur van de Aardwarmte BV, geeft aan dat het aardwarmteproject in de Koekoekspolder het eerste project is dat gebruik maakt van de regeling van de overheid. “We hebben op basis van de oude garantieregeling de beschikking gekregen”, zegt hij. Omdat er per 1 oktober een nieuwe garantieregeling is, zal de Aardwarmte BV proberen daar gebruik van te maken in plaats van de eerste garantieregeling. “De tweede regeling is namelijk gunstiger. Je mag dan eerder stoppen met de boring als blijkt dat de eerste put een misboring blijkt te zijn.”

Meer concurrentie
Vorage vindt de garantieregeling een aanwinst. Het zorgt er volgens hem voor dat er meer mogelijkheden voor telers komen om te kiezen tussen verschillende boorbedrijven. "Nu is er immers maar één buitenlandse verzekeraar die een verzekering wil afsluiten tegen misboring." Het duurt nog zeker tot half oktober eer er echt begonnen kan worden met de boring. Het bedrijf is in een afrondende fase om een boorbedrijf te contracteren.

De drie deelnemende tuinbouwbedrijven in het aardwarmteproject zijn: Geboeders Vahl, Ambo Valentes en Kwekerij Voorhof.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.