Glas

Nieuws

LTO akkoord met congestieplan

De nieuwe regels bij overaanbod op het elektriciteitsnet (congestiemanagement) komen voorlopig tegemoet aan de verlangens van de glastuinbouw.

Dat zegt energiedeskundige Rob van der Valk van LTO Glaskracht. LTO vindt het wel jammer dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) in haar besluit nog geen rekening houdt met de wetswijziging betreffende ’voorrang voor duurzaam’, die al wel door de Tweede Kamer, maar nog niet door de Eerste Kamer is goedgekeurd.

LTO Noord Glaskracht heeft de NMA gevraagd rekening te houden met dit voorstel, dat een voorrangspositie op het elektriciteitsnet regelt voor duurzame stroom uit de glastuinbouw. Tot nog toe is daar door de NMA nog niets mee gedaan.

Niettemin vindt LTO Glaskracht het geen zaak om nu over aan de bel te trekken. Als de wetswijzinging eenmaal een feit is, zal de NMA de regelgeving daar op aanpassen, verwacht Van der Valk. Een verzoek van LTO om geen boete op te leggen aan een producent die deelneemt aan het congestiemanagement, en de congestie verder verlaagt dan de dag ervoor was afgesproken, is toegewezen. Als de producent de congestie tegen de afspraken in wel verergert, dan volgt wel een boete. Verder geldt dat bij misbruik een onderzoek wordt ingesteld.

Capaciteit vergroot

In het Westland en verder in heel Zuid-Holland wordt overigens geen opstopping op het elektriciteitsnetwerk meer verwacht. Bij De Lier is een nieuwe transformator in gebruik genomen en ook elders heeft Tennet de capaciteit van het netwerk vergroot. De eerste nieuwe opstoppingen worden in 2014 verwacht in Noord-Nederland, door uitbreidingen in tuinbouwgebied Eemshaven en mogelijk in Zeeland door projecten in het Sloegebied en bij Terneuzen, meldt netwerkbeheerder Tennet.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.