Glas

Nieuws

Invloed wkk bij landelijke congestie gering

Glastuinders die WKK-stroom terugleveren hoeven niet mee te doen aan het landelijk systeem voor congestiemanagement dat waarschijnlijk volgend jaar van start gaat. Dat verwacht energiedeskundige Rob van der Valk van LTO Noord Glaskracht.

Door de komst van nieuwe elektriciteitscentrales zal het hoogspanningsnet waarschijnlijk al vanaf de zomer van volgend jaar overbelast raken, zo is de inschatting van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Om dat te voorkomen, is een landelijk systeem voor congestiemanagement noodzakelijk.

Tijdelijk systeem congestiemanagement

De gewijzigde Gas- en Elektriciteitswet regelt dat zo’n systeem een rangorde hanteert voor het afschakelen van grijze, WKK- en duurzame stroom. Momenteel wacht die wet echter nog op behandeling door de Eerste Kamer. Mocht de wet volgend jaar nog niet in werking zijn getreden, dan zullen de netbeheerders een tijdelijk systeem voor congestiemanagement toepassen. Dat zal echter geen voorrang geven aan WKK- en duurzame stroom.

WKK relatief kleinschalig

LTO Glaskracht verwacht echter dat grote centrales eerder zullen meedoen aan congestiemanagement dan tuinbouw-WKK’s. „Dat heeft te maken met de ondergrens voor verplichte deelname die de netbeheerders zullen hanteren. WKK’s zullen daar snel buiten vallen vanwege hun kleinschaligheid’’, aldus Van der Valk.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.