Glas

Nieuws

Gezocht: Schadelijke wantsen in het gewas

Wageningen UR Glastuinbouw, vraagt groentetelers van paprika, tomaat, komkommer en chrysantentelers zich te melden, wanneer zij last hebben van schadelijke wantsen. Anton van der Linden, onderzoeker entomologie, wil graag weten om welke wantsen het nu gaat die schade aanrichten. Hij is op zoek naar een goede lokstof die wantsen aantrekt.

In een project dat meerdere jaren loopt onderzoekt Wageningen UR Glastuinbouw samen met Plant Research International en Koppert of ze een geurstof of bepaalde lokplanten kunnen vinden waar schadelijke wantsen op af komen. “Op die manier zouden de beestjes dan geconcentreerd naar één plek in de kas komen om ze vervolgens te kunnen bestrijden”, aldus Van der Linden. Echter, de zoektocht naar lokstoffen levert nog niet echt veel op. Er zijn wel lokstoffen gevonden, maar die werken niet goed in de kas.

Zoektocht naar schadelijke wantsen
In het kader van het onderzoek loopt er ook een praktijkonderzoek naar wantsen bij een glastuinbouwbedrijf. Daar worden wekelijks opzettelijk veel brandnetelwantsen en behaarde wantsen  uitgezet. Van der Linden: “Maar het opmerkelijke is dat we daar helemaal geen schade zien in het gewas. Dat zet ons aan het denken of we wel weten welke wantsen schade geven en wat voor schade die dan geven. Vandaar ook dat we nu telers oproepen mee te werken aan het onderzoek. De bedoeling is dat we de verschillende wantsen reproduceren op gezonde planten en dan te kijken of en welke schade ze geven.”

Telers die momenteel schade denken te hebben van wantsen wordt gevraagd zich te melden bij Anton van der Linden (Anton.vanderlinden@wur.nl) of bellen met 0317-485661.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.