Glas

Nieuws

Gasprijs gedaald, olieprijs gestegen

De gasprijs is niet meer gekoppeld aan de olieprijs, blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

De aardgasprijs lag in juni 2% lager ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar terwijl de olieprijs in die tijd met 24% is gestegen. Dit verschil in prijsontwikkeling is volgens het CBS de bevestiging dat de gasprijs niet meer eenzijdig is gekoppeld aan de olieprijs. “De prijs van aardgas wordt steeds meer bepaald door vraag en aanbod op de wereldmarkt.” In het eerste halfjaar van 2009 daalde de gasprijs tot iets onder het niveau van 2005. Daarna liep de prijs licht op tot 10 procent boven het niveau van 2005.
Sinds 2005 is aardgas ook verkrijgbaar op de TTF dagmarkt. Deze zogenoemde spotmarkt brengt vraag en aanbod in Europa bij elkaar. Tevens wordt er meer aardgas aangeboden op de wereldmarkt. Er wordt meer gas via schepen vanuit het Midden-Oosten aangevoerd en in de Verenigde Staten zijn recent nieuwe grote gasbronnen aangeboord.
De aardolieprijs bereikte eind 2008 een dieptepunt en is sindsdien weer flink aangetrokken. In juni 2010 was aardolie circa 60 procent duurder dan in 2005.

 Bron: Groenten & Fruit –auteur Herma EnthovenFoto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.