Glas

Nieuws

Delfland soepel met ’gietwaterverplichting’

Het Hoogheemraadschap van Delfland geeft glastuinders met grondteelten tot uiterlijk 31 december 2012 de tijd om te voldoen aan de verplichting over een regenwateropslag van minimaal 500 m3 per ha te beschikken. Officieel moeten alle glastuinbouwbedrijven daar per 1 oktober 2010 aan voldoen.

Dat heeft dijkgraaf Michiel van Haersma Buma onlangs bekend gemaakt. Volgens het Besluit glastuinbouw moeten alle glastuinbouwbedrijven – of er nu wordt geloosd of niet – vanaf 1 oktober 2010 beschikken over een regenwateropslag van minimaal 500 m3/ha of over een alternatieve bron van goed gietwater.

Deze verplichting geldt ook voor telers met bedekte grondteelten die nu nog hun drainage hebben uitstaan zodat ze niet op het oppervlaktewater lozen. In het vorig jaar gewijzigde Besluit glastuinbouw wordt dat echter voortaan beschouwd als lozing in de bodem waardoor een regenwateropslag alsnog verplicht is.


Uitstel bij renovatie
Delfland verwacht dat niet alle grondtelers op tijd aan de verplichting kunnen voldoen. Tuinders die kunnen aantonen hun bedrijf te gaan renoveren en dat hebben voltooid vóór 1 oktober 2012 kunnen uitstel krijgen. Dat geldt ook voor bedrijven die binnen nu en twee jaar hun bedrijf afbreken en (elders) opnieuw opbouwen. In beide gevallen zal de renovatie of nieuwbouw moeten zijn voorzien van een regenwateropslag.

Ook telers die meedoen aan het 4B-project in de Waalblokpolder in ’s-Gravenzande kunnen onder bepaalde omstandigheden tijdelijk vrijgesteld worden van de ’gietwaterverplichting’.


Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.