Glas

Nieuws

Brand op composteringsbedrijf in Almería

Al sinds afgelopen zaterdag woedt brand ‘Ejido Medioambiente’, het grootste bedrijf voor de verwerking van tuinbouwafval in Almería. De brand is ontstaan in het gedeelte waar organisch afval wordt opgeslagen en gecomposteerd. Vooral de rookontwikkeling heeft voor veel overlast in de buurt gezorgd.

‘Ejido Medioambiente’ (= Ejido Milieu) is gelegen in het hart van het tuinbouwgebied rond El Ejido. Dat de verwerking van de gigantische hoeveelheid afval niet goed gaat, blijkt uit het feit dat er sinds de start in 2001 precies om de twee jaar in de zomer brand is uitgebroken. Door compostering in de slecht opgeslagen plantenresten onstaat methaan, wat gemakkelijk vlam vat in een warme zomer.

Woede telers

Het verbranden van tuinbouwafval door de telers is strikt verboden en er worden hoge boetes uitgeschreven indien het toch gebeurd. Tuinders, bij monde van boerenbond COAG, zijn dan ook boos. Ze zijn verplicht om te betalen voor de correcte afvoer en verwerking van hun teeltresten, doch zien vervolgens dat alles regelmatig in vlammen opgaat. De overheid heeft een onderzoek ingesteld op verdenking van ‘ongecontroleerde opslag’ van de tuinbouwresiduen.

Nog enkele dagen

De brand heeft tot nu toe géén persoonlijke ongelukken veroorzaakt en er zijn ook géén gebouwen verwoest. De meeste overlast wordt veroorzaakt door de rook die aanvankelijk richting kustplaats Ejidomar dreef en nu, doordat de wind is gedraaid, veel overlast bezorgd in La Mojonera en Roquetas. Volgens de brandweer zal de brand ‘nog enkele dagen’ voortduren.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almería

Foto

Jan van der Blom, correspondent in Almería

Of registreer je om te kunnen reageren.