Glas

Nieuws

Betere teeltbeslissingen met plantmodel paprika

Een workshop biedt telers gelegenheid om de mogelijkheden te ontdekken van een plantmodel voor paprika, dat een voorspelling doet van zetting en productie, gebaseerd op gewas- en klimaatfactoren.

In het PT-project TopModel4All wordt gebruik gemaakt van een plantmodel voor paprika. Het geeft inzicht in de kansen op zetting en op effecten van bepaalde keuzes die telers maken. Ook effecten van bijvoorbeeld meer of minder CO2 doseren, of een periode donker weer, worden zichtbaar. Het is de bedoeling dat een teler met dit verbeterde inzicht betere teeltbeslissingen gaat nemen.


Ondersteuning teeltbeslissingen

In 2009 hebben er al 3 telers gewerkt met het plantmodel. Dit jaat maken 6 telers van diverse kleuren paprika er gebruik van. In het lopende jaar wordt het model technisch verder geschikt gemaakt voor toepassing door alle paprikatelers. De bedoeling is dat in 2011 meer telers en adviseurs ervaring opdoen ter ondersteuning van hun teeltbeslissingen.


Workshop

Om de mogelijkheden van het ondersteunende plantmodel nu al te verkennen, wordt binnen het PT-project TopModel4All een workshop georganiseerd, waarin telers zelf met het model kunnen oefenen. Deze workshop voor maximaal 20 personen zal plaatsvinden in de middag van 29 september 2010. Meer informatie over het programma, plaats en tijd wordt later bekend gemaakt.

Nadere informatie opvragen en aanmelden is al mogelijk bij projectleider Jaap Bij de Vaate.

Als de deelnemers van de workshop het mogelijke nut van het plantmodel positief beoordelen, bestaat de kans dat het project een vervolg krijgt in 2011 en dat ze dan deel kunnen nemen. Tijdens de workshop zal daarover meer uitleg worden gegeven.

U kunt zich aanmelden en informatie verkrijgen bij projectleider Jaap Bij de Vaate.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.