Glas

Nieuws

‘Beschadigde kassen zijn vrijwel allemaal dicht’

Bijna alle kassen die in Oost-Brabant en Limburg schade hadden opgelopen door de storm in juli zijn gerepareerd. Alleen de ongeveer tien kassen die hele grote schades hebben opgelopen, zijn nog niet aangepakt. “Daar wordt de komende week op sommige plekken wel een begin mee gemaakt”, zegt Walter Buth, commercieel directeur van Maurice Kassenbouw.

Maurice Kassenbouw heeft inmiddels zo’n honderd bedrijven gerepareerd. Zo’n tien glastuinbouwbedrijven die enorme schades hadden opgelopen en waar de teelt verloren is verklaard, moeten nog worden gedaan. “Maandag gaan we bijvoorbeeld bij een groot paprikabedrijf aan de slag. We gaan daar een deel van de verwoeste kas repareren”, aldus Buth. Bij sommige bedrijven met hele grote schades moeten de tuinder en de verzekeraar nog in conclaaf of de kas bijvoorbeeld helemaal opnieuw gebouwd moet worden of gekozen wordt voor reparatie.

Schouders eronder
Buth is tevreden over de voortvarendheid van de reparaties. “Verschillende toeleveranciers hebben er ook flink de schouders onder gezet. Het geharde glas kwam na de bestelling nog vrij snel. Ik weet ook van een aluminiumproducent die in de avonduren de machines heeft laten draaien om roeden te leveren.” De kassenbouwer heeft geen gebruik gemaakt van de richtlijnen die de branchevereniging Avag bij een calamiteit heft ingesteld. Kassenbouwers kunnen daar een beroep doen op andere kassenbouwers of onderaannemers zodat er voorrang gegeven kan worden aan reparatie in plaats van aan nieuwbouw.

Rampendienst
De Limburgse kassenbouwer heeft voor het ruimen van de kassen een club van 50 tot 60 mensen via het uitzendbureau ingezet. “Het feit dat er geen rampendiensten meer zijn, heeft er niet toe geleid dat er vertraging is opgelopen met de reparaties.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.