Glas

Nieuws

Aftrap leidingennetwerk Ocap Zuidplaspolder

Tineke Huizinga, demissionair minister van Vrom, gaf gisterenmiddag in Waddinxveen de aftrap voor het project van Ocap in de Zuidplaspolder.

De minister bezocht het rozenbedrijf Marjoland van rozenkweker Joop van den Nouweland. Ze bracht met een op bio-diesel rijdende truck de eerste leidingen voor de aanleg van het 18,5 km lange netwerk. De leidingen zijn nodig voor de aanleg van het leidingnet OCAP-CO2 in Zuidplaspolder. De komende maanden legt Visser & Smit Hanab de leidingen in de grond. Het grootste gedeelte van het netwerk wordt aangelegd via open ontgraving. Op ruim vijftien plaatsen waar dit niet mogelijk is, vinden boringen plaats.

Aardgasbesparing
Zo'n veertig telers die in de Zuidplaspolder een glastuinbouwbedrijf hebben, gaan de CO2 in 2011 afnemen van Ocap die de CO2 weer haalt van de bio-ethanolfabriek Abengoa in Europoort. Als het tuinbouwgebied in de Zuidplaspolder verder wordt ontwikkeld, kunnen ook nieuwe tuinders op het net worden aangesloten. Als die telers ook aansluiten op de Ocap-leiding, dan levert dat een aardgasbesparing op van 25 miljoen m3 per jaar. De besparing aan CO2-uitstoot die daarmee wordt gerealiseerd, bedraagt 45 kiloton per jaar.

Het project kost 35 à 40 miljoen euro. Vijf miljoen daarvan bestaat uit een subsidie van Vrom en de Provincie Zuid-Holland. "Van mijn ambtenaren moest ik er nog wel even bij zeggen dat de goedkeuring van Brussel hiervoor nog moet komen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat", aldus Huizinga.

'Leidingnetwerk aanleggen kan maar één keer'
Een aantal telers dat op de feestelijke bijeenkomst was, had toch een dubbel gevoel bij deze middag. Zij hebben dan wel een voorovereenkomst gesloten met Ocap, maar maken zich, kijkend naar de bestaande klanten van Ocap, zorgen of er wel echt voldoende CO2 geleverd kan worden. Toch gaan ze in zee met Ocap. "De mogelijkheid dat hier een leidingennetwerk wordt aangelegd doet zich maar één keer voor", aldus een tomatenteler. Hij vertrouwt er op dat het goedkomt met de levering. "Anders heb ik altijd ook nog alternatieven achter de hand om CO2 te doseren." Volgens Ocap neemt door de tweede bron de leveringsbetrouwbaarheid aan de ruim 500 tuinders uit het Westland en de B-driehoek toe. Met twee verschillende CO2-bronnen is de levering minder gevoelig voor storingen, aldus Ocap.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

 


 


 Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.