Glas

Nieuws 8 reacties

'Zuid-Hollands plan glas gaat niet ver genoeg'

LTO Noord Glaskracht vindt 250 hectare extra glas in de provincie Zuid-Holland te weinig. Wel is Glaskracht blij met de oplossing van de provincie om regionale tuinbouwgebieden uit te breiden en pleit voor het stimuleren van verplaatsing van telers naar Noord-Holland.

Dat zegt Glaskracht in reactie op het voorstel van Gedeputeerde Staten. De provincie wil 150 hectare glas creëren door herstructurering van bestaande gebieden, maar dat is volgens Glaskracht geen nieuw glas. De uitbreiding van de bestaande gebieden met 250 hectare strookt met de visie van Glaskracht, stelt Leonie Claassens, beleidsmedewerkers van LTO Noord Glaskracht. "We hebben daar altijd op gehamerd. Kleinschalige oplossingen trekken de discussie nu breder. Tot dusver ging de discussie te veel over gebieden."

Glasareaal op peil
Dat de provincie Zuid-Holland met Noord-Holland overlegt over plaatsing van tuinders naar Noord-Holland betekent geen verzwakking van de positie van de Greenport in Zuid-Holland. Daarvoor is het belangrijk dat het glasareaal op peil blijft. De provincie stelt echter dat de bedrijven in Noord-Holland nog steeds belangrijk zijn voor de Greenport. De provincie denkt dat de bedrijven in clusters blijven werken met bedrijven in Zuid-Holland.

Extra hectares glas
Glaskracht hoopt dat beide provincies nu telers actief gaan stimuleren zich te richten op gebieden buiten Zuid-Holland. Dat Noord-Holland, en niet Noord-Brabant of Zeeland in beeld zijn, begrijpt Glaskracht. In Noord-Brabant is de ruimtevraag van telers groot genoeg, Zeeland ligt te ver van de Greenport, denkt Claassens. "We kijken vooral naar gebieden in en rond de kerngebieden. Zeeland heeft potentie voor telers om hier satellietlocaties op te starten." Glaskracht wil met de gemeenten de discussie aan over extra glashectares in de bestaande tuinbouwgebieden. "We willen kijken of in sommige gebieden meer hectares mogelijk zijn."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kweker

  Waarom zijn LTO, Glaskracht, etc. altijd zo extreem aan het vechten voor meer areaal? In godsnaam waarom?

 • no-profile-image

  Westlander

  omdat ze misschien leden te kort hebben?
  Las ergens dat ze ruim miljoen verlies hebben gedraaid.
  Ze zijn ook al zo pro subsidies.

 • no-profile-image

  Kevin Jonkers

  De bevolking in heel Europa loopt terug en wij blijven maar uitbreiden!
  Is er iemand die mij kan verklaren hoe dat werkt?
  Ga ik ook nog 100 ha. bouwen!

 • no-profile-image

  Kester

  Glaskracht, waar ben je nou mee bezig? Volgens mij hebben jullie andere belangen.

 • no-profile-image

  Roger Abbenhuijs, G&F

  Nieuw glas betekent niet automatisch meer glas! Het Rijk streeft naar bundeling van glas in aangewezen gebieden. De komende jaren moet er nog een paar honderd hectare verspreid liggend glas verdwijnen. Dat vraagt om alternatieven. In G&F Magazine van 30 juli een artikel over verspreid glas en veel informatie over de nieuwe tuinbouwgebieden.

 • no-profile-image

  Kevin Jonkers

  Als dat glas zou verdwijnen zonder dat er nieuwbouw voor in de plaats komt hebben we heeeeeel veel gewonnen.
  Het areaal moet krimpen en wie dat niet snapt heeft er niets van begrepen.

 • no-profile-image

  Ar

  Dat hele greenport of hoe dat in Noord holland mag heten wordt de 2-de klazinaveen van het noorden!!! Goedkope grond en voor de rest oud ijzer !! Denk eens goed na mensen!!

 • no-profile-image

  Vijverberg

  Roger, word wakker. Kijk naar de rendementen van ons. Stop totaal met het denken aan nieuw glas, uitbreiding, vervanging, etc.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.