Glas

Nieuws

Paprika's op de proef gesteld door warmte

De eerste perikelen van het warme weer zijn al weer zichtbaar.

“Buiten is het 22 uur en nog 23 graden. Binnen staan uw paprika’s. De komende dagen wordt het nog warmer met drukkend weer en kans op onweer.”

Pittige omstandigheden die de zomerbestendigheid van uw paprika ras/gewas danig op de proef stellen.


Overrijpheidplekjes

De langste dag was zomers, maar echt warm werd het dag en nacht pas vanaf circa 23 juni. We zijn nu dikke week verder, en de eerste perikelen zijn al weer zichtbaar. De rassen die gevoelig zijn voor overrijpheidsplekjes op de schouders tonen ze dan ook. Niet veel, want met deze prijzen mag er natuurlijk geen rijpe blijven hangen. Enkel rassen die wat ongelijk kleuren, zonkant enkele dagen eerder dan de rest zijn gevoelig. Tijdig oogsten en zonneschermen is hier het devies. Bij zonneschermen hoort altijd royaal luchten ten einde temperatuurstijging te voorkomen.


Vlekjes

Een ander euvel is bij enkele rassen “pitting”. Vlekjes, vaak op kleurende vruchtdelen, maar ook al op nog groene delen. Vaak op zijkant, op plekken waar beslist géén rechtstreekse zon is bijgeweest.
Sommige rassen laten wat grotere vlekjes zien dan andere.
Ze lijken vaak erg veel op de watervlekjes, die we in het verleden bij oranje paprika wel zagen. Zeer waarschijnlijk een vorm van glazigheid, veroorzaakt door worteldruk en overdruk. Een overmaat aan calcium wordt pleksgewijs opgebouwd, waarbij calcium oxalaatkristallen cellen kunnen beschadigen. Ook worden cellen wel kapotgedrukt puur door worteldruk. Onweer achtige dagen waren toen altijd berucht en zijn het nu weer.


Drukverschillen vermijden

Algemeen kan dit worden voorkomen door in het gewas drukverschillen zo veel mogelijk te beperken. Het gewas niet super actief maken en erg pittige verdamping proberen te voorkomen. Felle verdamping maakt de wortels actief en die kunnen later op de middag, avond en nacht tot worteloverdruk leiden. Met pitting en  watervlekjes tot gevolg.
Laat de luchting bij dit warme en soms vochtige weer  nooit helemaal dichtlopen. Ook niet, in feite met name niet tijdens regenmelding, of tijdens foggen of tijdens krijten. Helemaal niet dicht.
Tijdens het opstoken mag luchting erg kort op en verder in ochtend zelfs onder de stooklijn liggen.


Water koelen

Probeer de worteltemperatuur te beperken, onder andere door koelen van drainwater. Zorg voor een voldoende hoge druppel en mat EC. Die remmen de opbouw van worteldruk wat af.
Haal de amnitra nagenoeg helemaal uit het schema. Deze snel opneembare stikstof stimuleert groei en beetje zwakheid.


Veel water

Geef véél water midden op de dag. Zorg dat u onweersbuien tijdig ziet en voelt aankomen. Stop tijdig met watergeven.
Hou de drain continue in de gaten. Deze mag bij wat broeierig en warmer weer niet te hoog oplopen. Geeft enkel aan dat u meer druppelt dan gewas op dat moment nodig heeft.
Laat bij dompig weer eventueel ventilatoren meedraaien. Alle beetjes helpen.


Activeren

Activeer in de ochtend het gewas wel met buis en met luchten. Niet te fel, maar activeren is nodig, wil uw gewas tussen 13.00 uur en 15.00 uur topprestaties kunnen leveren die de zon en de hitte op dat moment van hen verwacht. Veel succes als u gevoelig ras heeft staan.


Chris Verberne, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.