Glas

Nieuws

Nederlandse aardgasproductie gedaald

Uit Nederlandse aardgasvelden werd vorig jaar zo'n 8% minder gas gewonnen dan in 2008. De voorraden Nederlandse aardgas liggen echter 1,8% hoger dan een jaar eerder werd geraamd.

Per 1 januari van dit jaar werd de Nederlandse aardgasvoorraad geraamd op 1.390 miljard kuub.
Dat blijkt uit het Jaarverslag Delfstoffen en aardwarmte in Nederland 2009 van het ministerie van Economische Zaken, dat is opgesteld door TNO op basis van de gegevens van alle gas- en oliewinningsuitvoerders.

Veel aardwarmtevergunningen
Uit het delfstoffen-jaarverslag blijkt verder dat er opnieuw veel opsporingsvergunningen voor aardwarmte werden verleend vorig jaar, net als in 2008. Afgelopen jaar kwamen er 18 nieuwe aanvragen binnen en konden er 32 worden verleend. Daarnaast werd er één winningsvergunning voor warmte verleend, aan de gemeente Heerlen voor het mijnwaterproject.

Olieproductie
Ook de olieproductie liep terug vorig jaar, net als de gasproductie. Maar de teruggang bij olie was relatief flink forser. Er werd 1,56 miljoen kuub meter olie uit Nederlandse velden opgehaald, maar liefst 25,8% minder dan in 2008. De olievoorraad is geraamd op 50 miljoen kuub.

Bron: Groenten& Fruit - auteur: Herma Enthoven

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.