Glas

Nieuws

Minder Energie-investeringsaftrek (EIA)

Bedrijven hebben in 2009 veel minder geïnvesteerd in energiebesparing. Dat blijkt uit het aantal meldingen bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

In het jaarverslag van de EIA over 2009 blijkt dat het totaal gemelde investeringsbedrag met zo’n 40% is gedaald ten opzichte van 2008. Deze daling wordt toegeschreven aan de economische crisis. Voor 2010 is inmiddels weer een herstel van het aantal investeringen merkbaar.

Bij de glastuinbouw daalde het gemelde investeringsbedrag ten opzichte van 2008 van € 206 miljoen naar € 57 miljoen. In de provincies Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant werd in 2009 het meest geïnvesteerd in energiebesparing en duurzame energie, in Drenthe, Friesland en Flevoland het minst.

Het gemelde geïnvesteerde bedrag daalde in 2009 naar € 870 miljoen. In 2008 was dit nog € 1,4 miljard. Uit het EIA jaarverslag over 2009 blijkt dat bedrijven nog wel willen investeren, maar dat het bedrag per investering gedaald is.

Met de EIA worden ondernemers gestimuleerd te investeren in energiebesparende maatregelen en in de opwekking van duurzame energie. Via de belastingdienst krijgt een ondernemer achteraf gemiddeld zo’n 11% over het investeringsbedrag terug. De regeling is opgezet in opdracht van het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken. NL Energie en Klimaat van Agentschap NL beoordeelt de EIA-aanvragen.

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Herma Enthoven
Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.