Glas

Nieuws laatste update:13 jul 2010

Hitte verstoort trosaanleg in groeipunt tomaat

Net als 2 – 3 weken geleden krijgen we weer te maken met asymmetrische trossen in de kop van de plant en weerom is de hitte hier de oorzaak van.

Hoge temperaturen zorgen ervoor dat de trosaanleg in het groeipunt verstoord wordt, dus dat kunnen we de komende weken nog wel wat meer verwachten. Ook de afbloei en de zetting verlopen met haperingen op deze trossen. Het enige dat je hier tegen kan doen, is zorgen voor een zo laag mogelijke dagtemperatuur (en dus etmaaltemperatuur) en voor voldoende groei. Immers, hoe langer het blad in de kop van de plant blijft, hoe meer vocht je kunt houden in de kas en hoe meer het gewas kan zorgen voor koeling van de kas.  De scherpste gewassen hebben met een hogere planttemperatuur te maken en hebben dus in principe meer last van een afwijkende trosvorm.

Temperatuur groeipunt
Wie er in slaagt om het groeipunt zo laag mogelijk in temperatuur te houden bij deze hitte dankzij bijvoorbeeld dakberegening, dankzij een hogere kas met meer buffer boven de plant, dankzij meer ventilatiecapaciteit via grotere ramen, dankzij een krijtje op het dak, enz…  zal minder afwijkende trossen opmerken.  In midden Frankrijk waar het nog warmer is dan hier, zijn goede resultaten gezien in hoge kassen door het scherm voor 2/3 te laten dichtlopen nog voor de zon 300 W /m² aan straling heeft, met als doel de kas langer fris te houden.  Alleen doen wanneer hitte voorspeld wordt !

Terugsnoei
Heb je dan toch eenmaal met afwijkende trossen te maken, dan is dit vooral een probleem voor wie in ‘tros’ oogst.  Dit zijn immers trossen die ook trager zullen uitgroeien en straks in augustus gescheurde vruchten kunnen opleveren. Snoei scheurgevoelige rassen daarom nu al strenger en haal er een vruchtje meer af, dan heb je over 7 à 8 weken een betere kwaliteit en een betere oogstprestatie.

Witte vruchten
Ook ‘witte’ vruchten die te snel uitgroeien in de kop van de plant en door de zon bleek trekken, kunnen straks voor kwaliteitsproblemen zorgen. Op dit moment zitten er al enkele ‘doffere’ vruchten tussen met wat zwelscheurtjes, sorteer ze goed uit.


Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in juli.

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.