Glas

Nieuws 4 reacties

Hennepkwekerij opgerold in kas Etten-Leur

De politie heeft deze week tienduizend moederplanten en één miljoen hennepstekjes aangetroffen in een kas in het buitengebied van Etten-Leur. Hoofdverdachte is de eigenaar van een uitzendbureau uit Wateringen. Richard van Schie, die de kas verhuurde, geeft aan van niets te weten.

De hennepplantage is een van de grootste die in West-Brabant ooit is  opgerold, en met een oppervlakte van  1200 vierkante meter ook op landelijke schaal een zeer grote kwekerij. "Dit is echt een fabriek”, aldus een politiewoordvoerder in Dagblad De Stem “Elke dag kon hier worden geknipt. Als je bedenkt dat een stekje drie euro oplevert, hoef je geen rekenwonder te zijn om te beseffen hoeveel geld in deze handel omgaat.”
In een deel van de kas stonden komkommerplanten. In de rest stonden hennepplanten, waarvan een gedeelte dichtbegroeid met hennepplanten van enkele meters hoog. In een ander gedeelte groeiden kleinere hennepplanten en hennepstekjes in tunnels.

‘Nette man’
Kaseigenaar Richard Van Schie verhuurde in mei een deel van zijn vijf hectare grote kassencomplex aan B.C., de hoofdverdachte en eigenaar van een uitzendbureau in  Wateringen, dat vooral Polen, Bulgaren en andere buitenlanders tewerkstelt in de glastuinbouw. B.C. leverde Van Schie al jaren personeel
"Ik kweek tomaten en had nog geen contract voor anderhalve hectare. Dat gedeelte heb ik toen aan hem verhuurd. C. huurt in Nederland altijd zo'n 25 hectare glastuinbouw bij.
Van Schie heedt nooit  argwaan gekoesterd. "C.'s afdeling was hermetisch afgesloten. Elke dag werden er mooie ladingen komkommers uit gereden." Tot woensdag dus, toen bleek dat achter de legale oogst een mega hennepplantage schuilging.

'We zijn er kapot van’
Van Schie zegt een hartig woordje met zijn spoorloze huurder te willen spreken. "We zijn er helemaal kapot van, mijn vrouw en mijn vier kinderen vooral. Ik heb niks met die henneptroep te maken. Dat zweer ik. Achteraf denk ik ook: ben ik nou zo'n lul dat ik er helemaal niks van heb gemerkt...? Achteraf had ik natuurlijk moeten gaan kijken."
Hij  verhuisde drie jaar geleden vanuit het Westland naar Etten-Leur. Nu vreest hij vooral reputatieschade. "De supermarkt die al jaren mijn spullen afneemt en de bank hebben vanmorgen gelukkig meteen gebeld. Zij laten me niet vallen. Mijn huurcontract is juridisch ook honderd procent in orde, maar hoe overtuig ik de buurt”?
Op het moment van de inval werden vijf personen aangehouden. Vier van hen zijn inmiddels vrijgelaten. Een Turkse werknemer zit nog vast.
De zaak kwam aan het rollen na  een melding via ‘Meld Misdaad Anoniem’.

Zie hier filmpje YouTube filmpje

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  ja,ja en gij geleuft dat,....??

 • no-profile-image

  piet

  Ik vind het een zeer geloofwaardig verhaal..... arme verhuurder, ik heb het echt met hem te doen.........altijd zo lullig dat ze de eigenaar niets vertellen, de doerakken!!

 • no-profile-image

  De schoorsteen

  Een iedereen maar een checkie draaien. Dan krijg je dat.

 • no-profile-image

  limbo

  ze moeten toch een hele tijd verkouden zijn willen ze het niet geroken hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.