Glas

Nieuws

Energiemarkt steeds internationaler

Het aantal plannen voor nieuwe energiecentrales en windparken blijft toenemen in Nederland. Uit dit steeds groter wordende exportpotentieel blijkt dat de energiemarkt steeds internationaler wordt.

Dat blijkt uit cijfers van het Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2009-2025, onder meer gebaseerd op gegevens van energieproducenten. Het rapport geeft inzicht in de verwachte ontwikkeling van vraag en aanbod van elektriciteit. Aan aanbodzijde is te zien dat Nederland de komende jaren een steeds groter exportpotentieel krijgt. Na jarenlang importafhankelijk te zijn geweest, is Nederland nu op elektriciteitsgebied zelfvoorzienend en zal in de komende jaren een steeds groter exportpotentieel ontwikkelen.
In de periode na 2009 is er sprake van een verdere toename van nieuw te bouwen grootschalig productievermogen. Naar verwachting neemt ook de hoeveelheid windenergie de komende jaren toe van 2,3 gigawatt in 2010 naar 5,1 gigawatt in 2017. De Nederlandse elektriciteitstransporteur TenneT breidt mede daarvoor het  transportnet flink uit en werkt aan een aantal nieuwe grensoverschrijdende verbindingen.Bron: Groenten & Fruit Auteur: Herma Enthoven
Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.