Glas

Nieuws

Desinfectiesluis tegen Clavibacter

Het desinfecteren van oogstkarren bij iedere roulatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de ziektedruk op glastuinbouwbedrijven. Met de desinfectiesluis van Frans Veugen Bedrijfshygiëne vindt de ontsmetting in-line plaats zonder dat het werkproces wordt verstoord. De bijzonder fijne nevel dringt goed door en het fust wordt er niet nat door.

De desinfectiesluis werd twee jaar geleden ontwikkeld en voor het eerst toegepast bij TW Van Noord Tomaten in Oude Tonge. “We hadden op een gegeven moment op 20-30 plekken Clavibacter in het gewas. Het viel organisatorisch niet meer te doen de oogstkarren daarvoor apart te houden”, schetst Theo van Noord. Door rigoureuze maatregelen is Clavibacter na dat jaar niet meer teruggekomen. “We hebben het hygiëneprotocol uitgebreid voor onze eigen situatie. De eerste drie maanden werken we alsof we Clavibacter hebben. Pas als we dan niets gevonden hebben laten we de teugels wat vieren.” Na een verbouwing afgelopen winter overwoog Van Noord de desinfectiesluis te verkopen. Hij heeft hem toch weer opgebouwd. “Ik heb er een goed gevoel bij, zeker nu er weer bedrijven met Clavibacter zijn gevonden. Het systeem werkt volgens mij goed, de kisten blijven langer schoon en het is de enige manier om het organisatorisch draaiend te houden bij een besmetting.”

‘Te gemakkelijk gedacht over Clavibacter’
Van Noord ziet om zich heen dat nog veel tomatentelers te weinig maatregelen treffen om besmettingen te voorkomen. “Er wordt te gemakkelijk over gedacht. Zij vormen daarmee een extra risico voor anderen.” Hij raadt ook aan de PD in te schakelen bij een vermoeden van Clavibacter-besmetting. “De PD heeft ons heel goed begeleid bij de bestrijding en de afhandeling van de schade bij de plantenkweker Holland Plant.”

Kijk hier voor het filmpje van de desinfectiesluis

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.