Glas

Nieuws

Capaciteitsprobleem reparatie ligt op de loer

De stichting Coördinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw (CCG) maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de schade aan de kassen in Oost-Brabant en Limburg kan worden opgelost. De capaciteit bij vooral de onderaannemers is de laatste jaren drastisch verminderd.

Volgens Harrie van der Arend, secretaris van de stichting, krijgt hij vanuit de praktijk nog geen aanwijzingen dat er capaciteitsproblemen zijn. Toch maakt de CCG zich zorgen omdat er bij de onderaannemers de afgelopen twee jaar duidelijk minder mankracht is ontstaan. “Qua mankracht heeft er de afgelopen jaren een halvering of meer plaatsgevonden. Vooral veel onderaannemers zijn gestopt of zijn iets anders gaan doen, omdat het minder goed ging met de tuinbouw.” Bovendien zijn veel kassenbouwers zich meer gaan richten op het bouwen van kassen in het buitenland. Een aantal kassenbouwers zijn daar nu ook aan het bouwen, onder andere in Duitsland.

Spannend
De secretaris hoopt dat de kassenbouwers en onderaannemers de grote klus aan reparatiewerkzaamheden aan kunnen de komende tijd. “Er zijn veel ploegen hard aan het werk om de schade te herstellen. Op enkele bedrijven met veel schade kan nog niet worden begonnen met repareren omdat daar eerst het glas moet worden geleverd. We gaan er van uit dat ook daar de problemen snel zullen worden opgelost.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.