Glas

Nieuws

Ammerlaan: 'We hadden iets meer verwacht'

Uit de testen van het potplantenbedrijf van Leon Ammerlaan in Pijnacker is gebleken dat er uit de aardwarmtebron 100 kuub water per uur komt. Het water heeft een temperatuur van ruim 65 graden. “We hadden iets meer verwacht, maar het kan nog beter worden”, zegt Leon Ammerlaan.

Ammerlaan is op 9 maart begonnen met de boring en was op 9 juli klaar. Op iets meer dan 2000 meter diepte werd water gevonden met een temperatuur van ruim 65 graden. De bron leverde tijdens de test 100 kuub water per uur. De temperatuur valt iets tegen; vooraf werd die namelijk iets hoger ingeschat;  ergens tussen de 70 en 75 graden. Ammerlaan: “De test geeft aan wat we minimaal kunnen verwachten. Wanneer de pomp wordt aangezet verbetert het resultaat waarschijnlijk, zowel qua temperatuur als qua capaciteit.” Over drie maanden kan Ammerlaan pas echt de balans opmaken wat de bron aan capaciteit en warmte oplevert. “Het water moet onderin ook nog een beetje op gang komen.”

Levering aan derden
De potplantenteler gaat 4,5 hectare kas met de warmte verwarmen. Ammerlaan gaat de warmte ook leveren aan een zwembad, een school en een sporthal die ongeveer 350 meter verderop liggen. met die warmtelevering start hij over een week of twee. Als test gaat hij dat eerst doen met de warmte van de wkk. Over twee maanden denkt Ammerlaan volledig met de aardwarmteinstallatie in productie te zijn.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.