Glas

Nieuws

Aardbeienbedrijf nieuwkomer in Bergerden

In het glastuinbouwgebied Bergerden komt een aardbeienbedrijf. De aardbeientelers Jan van Genderen en bloemenkweker Thijs van Giessen, beiden uit Poederoijen, vestigen zich in het voormalige tomatenbedrijf De Ossekamp.

Het voormalige tomatenbedrijf De Ossekamp heeft ruim een jaar leeg gestaan. Sinds juni zijn de twee telers de nieuwe eigenaren van het glastuinbouwbedrijf van 6,5 hectare groot. Het bedrijf is nog vrij nieuw, namelijk van 2005. Begin augustus worden de aardbeien er geplant.

Verplaatsingsregeling
Teler Jan van Genderen had een aardbeienbedrijf in Poederoijen van één hectare, maar kon daar zijn bedrijf niet verder uitbreiden. Thijs Giessen had een glasbloemenbedrijf in dezelfde plaats en teelde er verschillende zomerbloemen. Beide telers hebben gebruik gemaakt van de verplaatsingsregeling van de provincie Gelderland. “Hierdoor wilden de banken ons ook financieren”, zegt teler Thijs van Giessen. Het bedrijf van Giessen wordt gesloopt en dat van Van Genderen ook. Echter, de grond van die laatste wordt  deels toegevoegd aan een ander bedrijf en een ander deel wordt gebruikt voor de reconstructie.

Nog een aardbeienteler
In het glastuinbouwgebied Bergerden is 30 hectare nog direct uitgeefbaar aan kavels. Volgens Thijs Zee, projectmanager in Bergerden, is eind 2009 nog een kavel verkocht aan een potplantenteler die er binnenkort gaat bouwen. Verder heeft een aardbeienteler serieus interesse om een kavel te kopen van vier hectare.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.