Glas

Nieuws

Aantal tomaten neemt snel af

Er is nog steeds veel lengtegroei, maar de zetting is zwak geweest op een aantal bedrijven. De meeste tomatengewassen zijn eerder donker van kleur.

Het aantal stuks per m² neemt nu zeer sterk af.  De bladlengte nam iets toe. Dit is niet zo uitzonderlijk in het najaar. Er hangen nog wel een paar goede trossen aan de plant, maar nadien, vanaf half augustus wordt het allemaal minder. De productie zal sterk dalen.

Daglengte
De dagen worden nu korter, ’s morgens komt de zon al 30 minuten later op (5h59), ’s avonds gaat ze al 20 minuten vroeger onder (21h39).  Al kan de computer de daglente zelf aanpassen, wees waakzaam op de wateropname, zeker met wisselvallig weer.

Bloemabortie
Als de temperatuur echt te hoog wordt (>35°), dan sterven toch wat bloemen af. Die schade lijkt wat op ethyleenschade waarbij de aanhechting van de bloem aan de plant vergeelt en de bloem vervolgens afvalt. Dit komt meestal voor langs de gevels van de kas, waar de temperatuur het felst doorloopt. Het lijkt ook wel wat op Macrolophus-schade, waarbij een aantal bloemen afgestoten wordet.

Insectenbalans
De meeste bedrijven zijn goed in evenwicht wat betreft biologie. Er is snel veel schade van een insect, zij het witte vlieg, spint of rupsen. Niet uitstellen met bijsturen is hier het devies. In het kader van spintbestrijding is het belangrijk veel water te gebruiken en ervoor te zorgen dat het gewas niet te snel opdroogt.

Bron: Groenten & Fruit - Auteurs: Dominiek De Visch (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in juli & augustus

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.