Glas

Nieuws

Vattenfall stapt in ECN’s biomassaproject

Energiebedrijf Vattenfall, waarvan tegenwoordig ook Nuon deel uit maakt, gaat samen met ECN werken aan de ontwikkeling het biomassaproject van ECN, de zogenaamde BO2-technologie.

De samenwerking moet leiden tot een demofabriek met van deze BO2-technologie, waarbij biomassa met zogenaamde torrefractietechnologie wordt omgezet in pellets of briketten. Bij torrefactie wordt biomassa in afwezigheid van zuurstof verhit tot 200 à 300 °C. Dit principe van torrefactie wordt ook toegepast bij het branden van koffiebonen. Bij toepassing op biomassa, veranderen de eigenschappen zo, dat het beter en gemakkelijker te vermalen is en dat broei en rotting niet tot nauwelijks optreden, waardoor buitenopslag mogelijk wordt. Door het materiaal vervolgens samen te persen ontstaat een vaste duurzame brandstof met een hoge energiedichtheid. Vattenfall verwacht de komende jaren steeds meer biomassa bij te stoken in zijn elektriciteitscentrales.

De huidige pilot-‘fabriek’ van ECN kan zo’n 50 tot 100 kilo per uur produceren. De demofabriek zal 5 ton per uur produceren en gaat naar verwachting begin 2012 gaat draaien.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur Herma Enthoven


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.