Glas

Nieuws 5 reacties

Tomaat: tot nog toe geen megaproducties

Hoewel er heel veel klaar hangt aan de plant, zijn er tot nu toe nog geen megaproducties gehaald in tomaat.


De productie  ligt eerder gelijk tot licht achter op vorig jaar, maar de kwaliteit is in het algemeen wel heel goed. Dat zal waarschijnlijk ook zo blijven, want het zijn 4 à 5 ‘top’ trossen die er nu gaan afkomen, vermits ze goed gezet zijn (ze hangen klaar als appelen op een boom, vergeleek iemand deze week). Het is nu wachten op een topweek qua licht en temperatuur. We vrezen dat alles er dan ineens af zal komen!

Gescheurde vruchten
Door de grote weerschommelingen de voorbije week, hadden we hier en daar wat te maken met gescheurde tomaten. Traditioneel zijn kers- en cocktailtomaten het gevoeligst, maar ook in ‘tros midden’ hadden enkele telers er flink last van. Aan de oorspronkelijke zetting lag het meestal niet, die was immers goed. Het lag eerder aan het feit dat ze wat te lang aan de plant gehangen hadden en aan het worteldrukfenomeen, dat ontstond door de plotseling vochtschokken door de bruuske weersovergangen. Naast voldoende activeren van het gewas, zou je op een zonnige dag wat eerder moeten starten en langer doorgaan met druppelen, terwijl het op een donkere dag eerder het omgekeerde is. Het is dus voortdurend inspelen op weersomstandigheden, die even voortdurend schommelen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrikx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in juni.Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tom Verhelst

  bij ons hier in Belgie zijn ze bijna één euro vandaag , ziet er goed uit voor de rest van de week , mooi weer komt eraan !

 • no-profile-image

  Ollander

  ja, jullie hebben het helemaal voor elkaar in Belgie, pardon de republiek Vlaanderen.

 • no-profile-image

  Raijmakers

  Hier in het zuiden verwachten wij niet dat er een grote productie aankomt en gaan we vanaf nu achterlopen op 2009.
  dus moet de prijs richting belgie toch wel haalbaar zijn. En laten we ons niet te snel bang maken om de prijs naar beneden te praten.

 • no-profile-image

  limbo

  juist ja laten we niet zelf de prijs naar onderen praten want dat doet de handel wel voor ons

 • no-profile-image

  Wim Hendrickx

  @ Raijmakers: je hebt gelijk. Verkopers moeten vaak meer ruggengraat tonen en de beste prijs uit de markt halen. Sterk opstellen wanneer een negatief gerucht, dat een onverlaat los laat om de prijs onder druk te zetten, opdoemt. Wanneer bijv. de een of ander roept dat er veel productie aan zit te komen, gaat de prijs naar beneden. Ik mis vaak het positivisme van telers. We mogen best trots zijn op onze tomaten. We moeten dit veel meer uitstralen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.