Glas

Nieuws 7 reacties

Stuurbaar bodemleven in substraat bestaat

Adviseur Jan Rodenrijs ontwikkelt voor en met Koppert een systeem dat het ‘bodemleven’ in substraat stimuleert en daarmee de mineralenopname en weerbaarheid van de plant bevordert.

Tot voor kort werd aangenomen dat het geen zin heeft rekening te houden met enig ‘bodemleven’ in substraat. De meeste telers streven juist naar een steriel mogelijk substraat. Uit proeven van WUR en het Improvement Centre blijkt echter dat er wel degelijk bodemleven in substraat voorkomt, het ook daar een rol speelt bij de weerbaarheid van de plant en dat het gestimuleerd kan worden door het te voeden met bepaalde wierextracten, compostthee en kruidenextracten. Zij vullen mogelijk het tekort aan wortelexudaten (uitscheidingsproducten) aan die de voornaamste voedselbron zijn voor het bodemleven.

Additief
Volgens Jan Rodenrijs van Koppert hebben vruchtgroenten op substraat een groot deel van het seizoen een tekort aan assimilaten en dus ook wortelexudaten. Dat leidt tot een zwak bodemleven, vatbare planten en minder goede mineralenopname. Door additieven kan dit tekort worden opgeheven. Via ‘soil food web’ analyses is het mogelijk het bodemleven in kaart te brengen. De hoeveelheid eencellige bacteriën is bijvoorbeeld een maat voor de beschikbaarheid van nitraat. Na dosering van het additief ‘Quality’ schiet de populatie eencellige bacteriën omhoog. “We hebben nu een knop om de weerbaarheid te sturen’, concludeert Rodenrijs.

Meer biologie
Het systeem kan een enorme invloed op de gezondheid van het gewas hebben, blijkt uit de eerste ervaringen. De juiste balans in het bodemleven onderdrukt ziektes als Fusarium, Pythium en Verticillium. De vitalere plant is waarschijnlijk ook bovengronds minder vatbaar voor ziekten. Door terugdringen van het fungicidengebruik ontstaan veel meer mogelijkheden voor biologische bestrijding. Komkommerteler Mark van der Werf in Helenaveen is een van de eerste telers die werkt met het systeem van Koppert. Hij gebruikte dit jaar bijna geen chemische middelen meer voor de gewasbescherming.

Foto: Plant Research International

Lees het hele verhaal van Mark van der Werf morgen (dinsdag 15 juni) in Groenten & Fruit Actueel en de achtergronden van ‘bodemleven’ in substraat in het juninummer van Groenten & Fruit Magazine dat aanstaande vrijdag (18 juni) verschijnt.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Deze middelen bestaan al minimaal 10 jaar en waren bij weinig telers bekend.
  Ben 7 jaar geleden voor het eerst gaan werken met deze middelen,waarna na een paar jaar er achter kwam dat ik veel minder meststoffen gebruikt en minder gewasbescherming nodig had tot 4x minder.
  Weerbaarheid van de plant is beter en de kwaliteit van de vruchten beter.
  Elk jaar verlaagde ik me gasverbruik en zonder enig probleem.
  Mijn mening is een gasverbruik van 25m3, ,moet kunnen met een aangepaste strategie .Veel succes als je informatie wil hoor ik het wel.

 • no-profile-image

  Bart van vulpen

  Beste,
  geef je deze produkten met de a of b bak mee of dien je deze apart to d.m.v bespuiting van het gewas, en welke middelen.

  Met vr. gr.
  Bart

 • no-profile-image

  De Hoop Biologische boerderij

  Het is goed om te lezen dat steeds meer mensen er achter komen dat bodemleven een essentieel onderdeel is van een duurzame voedselproductie. Actief bodemleven kun je nog beter stimuleren in een gezonde grondteelt. Deze innovatie is een kleine stap vooruit maar het verschil met biologische teelt wordt er niet veel kleiner door.

 • no-profile-image

  Willem Nielsen Eco Protecta

  Fantastisch dat Koppert nu ook erkend, dat bodemlevenstimulatie een zeer toegevoegde waarde heeft voor optimale voedingsopname en vitaliteit van de plant..echter ze brengen niets nieuws!
  Wij verkopen deze producten sinds 2000.

 • no-profile-image

  Jan

  We teelden paprika en onze middelen waren van WISEUSE.
  Een onderneming met visie voor veel oplossingen.
  Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan.

 • no-profile-image

  Paul

  De aandachtige lezer begrijpt dat het niet alleen om middelen gaat, maar ook om een stuk kennis en sturing. Als alles al bekend was, zoals allerlei heren nu gaan roepen, zou dus nu iedereen in de tuinbouw al op de bodembiologie moeten sturen ! Mooi niet dus. Nee hoor, laat Koppert maar schuiven, die pakken de zaken gewoon goed en opbouwend aan (en ik ben niet van Koppert). Eindelijk wordt dit onderwerp serieus op de kaart gezet en dat is gewoon hard nodig om chemiegebruik terug te dringen.

 • no-profile-image

  Sneekes

  in het artikel wordt gesproken over 'Quality'. Is dit biofeed Quality? Kan iemand daar duidelijkheid over geven?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.