Glas

Nieuws

Run op aardgas

De gaswereld kan volgens Het Financieele Dagblad een run op aardgas verwachten. Vooral energiebedrijven zullen flink meer van de brandstof willen afnemen.

Door de lage gasprijzen zullen zij waar mogelijk willen overschakelen van steenkool op het schonere aardgas. Door de recessie was de vraag naar gas sterk afgenomen en daalden de prijzen. Tegelijk kwam er veel nieuwe productiecapaciteit gereed en heeft de winning van zogenoemd onconventioneel gas in de VS een sterke vlucht genomen. Het land is in korte tijd praktisch zelfvoorzienend geworden.


Spotmarkt
Op de Europese markten drukt de toevloed van LNG de kortetermijndagprijs van aardgas. De kans is groot dat het overschot aan gas op de Europese markt nog zeker drie tot vijf jaar aanhoudt. Dat geeft neerwaartse druk op de spotprijzen. Bij de huidige olieprijs, zou gas op de spotmarkt dan goedkoper blijven dan contractgas. Bij de huidige lage spotprijzen zijn de energiebedrijven met de productie van elektriciteit uit gas even duur als of goedkoper dan bij het gebruik van kolen. Daarbij zijn de kosten van CO2-rechten ook meegerekend.

Nu gas op de dagmarkt letterlijk spotgoedkoop is, zien producenten zich gedwongen hun contracten aan te passen. Zo laat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom sommige klanten een deel van hun gas afnemen tegen prijzen die aan de spotmarkt zijn gekoppeld.

Nederlandse samenwerking met Gazprom

Vorige week hebben de Nederlandse Project Delta Group en Gazprom hebben een strategisch samenwerkingsakkoord getekend. De samenwerking omvat energie-efficiency, productie, transport en ondergrondse opslag van gas, milieubescherming, het winnen van gas in moeilijk bereikbare gebieden en het ontwikkelen van nieuwe gasvelden op het Russische schiereiland Jamal. De gasvelden van Gazprom in het Jamal- en Karazeegebied herbergen 25 procent van de gasreserves in de wereld. De Nederlandse kennis en ervaring wordt ingezet omdat het lastig is om gas in dit drassige gebied te winnen. Mogelijk wordt er ook extra land opgespoten om gas te kunnen oppompen.

Bron: Groenten& Fruit – auteur Herma Enthoven
Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.