Glas

Nieuws

Opleidingskas gaat voor restwarmte en CO2

WarmCO2 heeft een contract gesloten met het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) in Terneuzen voor de levering van restwarmte en CO2.

De 0,6 ha grote opleidingskas van het VOC gaat vanaf juli gebruikmaken van duurzame restwarmte en CO2. Deze zijn afkomstig van kunstmestfabrikant Yara en worden geleverd via het eigen transport- en distributiesysteem van Warm CO2.

De exploitatie van het VOC is in handen van arbeidsontwikkelbedrijf Dethon. Edwin van den Berghen, directeur van Dethon, licht de keuze voor Warm CO2 toe: “Toen het VOC in oktober 2008 van start ging, was de infrastructuur van WarmCO2 nog niet operationeel. Daarom hebben we tot nu toe een eigen ketel gebruikt. Als  relatieve kleinverbruikers komen we niet in aanmerking voor een gunstiger aardgastarief voor aardgaslevering. De overstap naar WarmCO2 betekent dan ook een enorme besparing. En uiteraard laten we met deze overstap ook zien dat duurzaamheid voor ons een belangrijke factor is.”

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) geeft voorlichting aan mensen die meer willen weten over de glastuinbouw en (grensoverschrijdend) werken binnen deze sector. Daarnaast verzorgt het VOC opleidingen voor mensen uit de regio die willen werken in de glastuinbouw. Speciaal hiervoor heeft het VOC een 0,6 ha grote opleidingskas waar tomaten worden gekweekt.

WarmCO2
WarmCO2 is een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. WarmCO2 levert deze warmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen binnen Glastuinbouw Terneuzen, waaronder auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, paprikateler Kwekerij de Westerschelde en tomatenkwekerij Tomaholic.

bron: Groenten & Fruit – auteur Herma Enthoven
Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.