Glas

Nieuws

Olieramp heeft invloed op energiemarkt

De olieramp in de Golf van Mexico heeft niet alleen voor BP maar ook voor de andere spelers op de energiemarkt gevolgen.


Shell merkte al concreet hoe BP's olieramp de eigen plannen kan raken. In principe mag Shell dit jaar starten met proefboringen in de zee voor de kust van Alaska, maar de overheid is terughoudend en  vertraging bij de realisatie van diepzeeplannen is het minste waar energieconcerns rekening mee moeten houden.

De Amerikaanse regering overweegt het Britse olieconcern BP uit te sluiten van toekomstige overheidscontracten en oliewinningsprojecten in de Verenigde Staten. BP is de voornaamste leverancier van olie en gas aan het Amerikaanse leger met contracten die jaarlijks meer dan 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) opleveren.

Miljarden schade
De directe schade van het ongeluk met het boorplatform bedraagt inmiddels zo’n 800 miljoen euro. Schattingen over de uiteindelijke kosten inclusief schadevergoedingen zijn moeilijk temaken, maar de verwachting is dat de schade op een bedrag van om en nabij de 15 miljard euro zal komen te liggen. Door deze miljardenschade van de olieramp in de Golf van Mexico zal oliemaatschappij BP waarschijnlijk gedwongen worden tot de verkoop van bezittingen.

Verkoop van bezittingen van BP in Alaska, Azerbeidjan en Angola zouden het bedrijf de benodigde miljarden kunnen opleveren. Mogelijk geïnteresseerde kopers zijn Chinese staatsbedrijven zoals PetroChina, aangezien het opkopen olie- en gasreserves elders in de wereld een vast onderdeel is van de Chinese strategie om aan de groeiende binnenlandse energievraag te voldoen. Alleen afgelopen jaar al kochten Chinese energieconcerns voor meer dan 25 miljard euro aan olie- en gasbronnen buiten China.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Herma Enthoven
Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.