Glas

Nieuws

Olieconcerns vallen BP af

Volgens de Amerikaanse president Obama zijn de risico’s van het boren naar olie op grote diepte in zee te laag ingeschat.

Obama sprak gisteren het Amerikaanse volk toe. Hij vindt dat BP de prijs moet betalen voor de schade die wordt aangericht door het olielek in de Golf van Mexico. De concurrenten van BP waaronder Shell, Chevron en Exxon vrezen voor strengere regelgeving voor het boren naar olie in Amerikaanse wateren. Met hun verklaringen tegenover een comité van het Amerikaanse Huis van hopen de olieconcerns dit te voorkomen. Zij vallen BP af en menen dat hun eigen boormethodes veilig zijn en dat de ramp met het platform van BP voorkomen had kunnen worden.

,,Als olieconcerns oliebronnen voor de kust naar behoren ontwerpen, zich richten op veiligheid en de apparatuur naar behoren inspecteren kan een ramp zoals we die vandaag de dag in de Golf van Mexico zien zich niet voordoen'', aldus topman Rex Tillerson van Exxon Mobil.
Sinds de explosie op het BP-olieboorplatform Deepwater Horizon op 20 april zijn er miljoenen liters olie de Golf van Mexico ingestroomd. Een vlek zo groot als Nederland heeft de Amerikaanse kust  al bereikt. Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering lekt er dagelijks tussen de 1,47 en 2,52 miljoen liter olie in de zee.

bron: Groenten & Fruit – auteur Herma Enthoven


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.