Glas

Nieuws

‘Nog veel collectieve ellende in automatisering’

Door gebrek aan standaardisering en sectorbrede afspraken lopen veel automatiseringsprojecten in de tuinbouw vertraging op en staan tijdelijke aanpassingen vaak toekomstige oplossingen in de weg.

“Er is nog veel collectieve ellende in de automatisering op tuinbouwbedrijven”, concludeerde Matthijs Punter van TNO-ICT gisteren tijdens de door Priva georganiseerde bijeenkomst in De Lier. In de industrie is de standaardisering van de automatisering al verder gevorderd waardoor er veel meer informatie wordt uitgewisseld tussen apparatuur en software van verschillende producenten.
Punter pleit voor de aanleg van een hoogwaardige industriële netwerken op tuinbouwbedrijven waaraan allerlei bestaande en nieuwe systemen van allerlei fabrikanten kunnen worden gekoppeld. “Kies voor een robuust netwerk met een open communicatie systeem om apparaten goed te laten samenwerken. Houdt bij de aanschaf van nieuwe apparatuur, sensoren en opnemers al rekening met de aanleg van zo’n netwerk”, adviseert Punter.

BACnet-protocol
Met de nieuwe Connext heeft Priva een belangrijke stap gezet naar interoperabiliteit in de tuinbouwautomatisering. De procescomputer maakt gebruik van een centraal ethernetwerk waarbij de communicatie verloopt via het BACnet-protocol. Dit wordt internationaal beschouwd als de enige echte open standaard voor gebouwbeheerssystemen. Dit protocol moet een einde maken aan de frustratie van fabrikantgebonden systemen en vergroot de keuzemogelijkheden voor de eindgebruiker. Echter, nog niet alle leveranciers werken al met het BACnet-protocol.

Bron: Groenten&Fruit – auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.