Glas

Nieuws

Gerechtshof tegen splitsingswet

Het Gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep bepaald dat de splitsingswet voor energiebedrijven in strijd is met de Europese regels.

Het Hof zegt uitvoerig stil te hebben gestaan bij de argumenten voor splitsing, maar ziet geen 'dwingende redenen van algemeen belang'.

Volgens de splitsingswet moeten energiebedrijven op 1 januari 2011 zijn opgedeeld in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert, en een publiek netwerkbedrijf dat leidingen beheert.
De wet was bedoeld om de consument te beschermen tegen te grote machtsblokken in de energiemarkt. Ook vindt de staat dat energiemaatschappijen met een eigen netwerk een oneerlijke voorsprong hebben op concurrenten die geen netten beheren.

De zaak was aangespannen door Eneco, Essent en Delta. Essent is inmiddels al gesplitst, waarbij het productiebedrijf ook al is overgenomen door het Duitse RWE.  Delta en Eneco werken aan de splitsing, maar kunnen nu mogelijk als geïntegreerde bedrijven blijven bestaan.

De Staat wil cassatie instellen tegen het arrest bij de Hoge Raad. Mocht de Hoge Raad het arrest overnemen, dan kunnen Nuon en Essent miljardenclaims bij de Staat indienen, omdat zij al gedwongen waren te splitsen en hun zelfstandigheid op te geven.Bron: Groenten & Fruit – auteur Herma Enthoven
Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.