Glas

Nieuws

Geen vergunning gasopslag Bergermeer

De gemeente Bergen geeft geen vergunning voor de gasopslag in het Bergermeerveld.

Bergen heeft dit besluit genomen na inzage in het concept van het Ontwerp Rijksinpassingplan Bergermeeropslag, dat het begin mei van het ministerie van Economische Zaken ontving. Er is volgens de gemeente nog te veel onduidelijk over de risico's op aardbevingen die zouden kunnen ontstaan bij de opslag van gas in het ondergrondse veld. Verscheidene wetenschappers hebben aangegeven dat het gedrag van het gasveld onder de Bergermeer onvoorspelbaar is, aldus de gemeente.
De gemeente vindt bovendien dat het ministerie duidelijk moet maken waarom het niet nader heeft gekeken naar alternatieve locaties om het gas op te slaan.

Grootste gasopslag
Bergen wil met de weigering een duidelijk signaal afgeven, maar kan de gasopslag niet tegenhouden door de vergunningen eraan te onthouden. De ministers van Economische Zaken en VROM kunnen vergunningen voor dit soort projecten opstellen zonder toestemming van gemeenten, door  gebruik te maken van de Rijkscoördinatieregeling voor energieprojecten.
In de Bergermeer moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. Een van de investeerders is het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Herma Enthoven
Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.