Glas

Nieuws

'Financien bedrijven stabiel, nog geen herstel’

Halverwege het productiesiezoen blijkt de financiële situatie op de glasgroentebedrijven iets positiever dan afgelopen winter werd verwacht. Rabobank Westland ziet het aantal bedrijfsbeëindigingen niet dramatisch stijgen. De situatie is echter nog verre van stabiel.

Directievoorzitter Fred van Heyningen gaf eerder dit jaar aan dat juni een belangrijk ijkmoment zou zijn voor glastuinbouwbedrijven in financiële problemen. Door de slechte prijsvorming van de afgelopen jaren kwam de helft van de bedrijven in de gevarenzone.

Situatie minder zorgelijk
Met het iets beter verlopende seizoen is de situatie momenteel iets minder zorgelijk. Van Heyningen: “Onze afdeling Bijzonder Beheer constateert dat de gaten iets minder diep worden. Het wil echter nog niet zeggen dat het echt beter gaat.”

Wisselende bedrijfsresultaten
Van Heyningen ziet momenteel zeer wisselende bedrijfsresultaten. Het lijkt er op dat de grotere bedrijven zich iets beter herstellen dan de kleinere. Toch zegt dat niet alles, want ook daar verkeert een enkeling in een moeilijke positie.

Bedrijven verkocht
De markt van onroerend goed ligt in het Westland niet stil. “Ook op dit moment worden er bedrijven verkocht”, bevestigt de directievoorzitter. “Selectief moeten er bedrijven stoppen, maar dat ligt voornamelijk aan individuele omstandigheden. Een extra stijging van bedrijfsbeëindigingen is er niet.”

September
De prijsvorming van vruchtgroenten geeft ondernemers de kans om op adem te komen, maar deze is nog niet zo florissant dat bedrijven herstellen. In juli/augustus evalueert de bank de resultaten van de individuele bedrijven. Voor 1 september krijgt iedere ondernemer duidelijkheid over kredietverstrekking voor het nieuwe teeltseizoen.  

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Pieternel Bouwman- van Velden

Pieternel Bouwman- van Velden

Of registreer je om te kunnen reageren.