Glas

Nieuws 4 reacties

Evenwicht in markt grove trostomaat

De markt voor de grove trostomaat is stabiel. Dat zorgt voor een positief prijsniveau.

De aanvoer van de grove trostomaat is veel stabieler dan vorig jaar. Door de grote hoeveelheid instraling vorig jaar was er sprake van aanvoerpieken. Dit jaar verloopt de productie echter heel stabiel en fluctueert tussen 2 kilo per vierkante meter en 2,2 kilo per vierkante meter. Dat zorgt er voor dat de handel goed kan plannen, voorraden beperkt blijven en de markt niet overvoerd raakt.

Daarnaast is de markt die bediend wordt, breder dan vorig jaar. Spanje was al vroeg uit de markt en het koude weer op de Balkan heeft de eigen productie aldaar ook parten gespeeld. Uit de Balkan komt veel vraag, net als uit Rusland, de Baltische Staten, Scandinavië, Italië en Spanje. Alleen Polen blijft nog achter als vragende partij, omdat dit land vermoedelijk wel beschikt over voldoende eigen productie.

Oppikken van prijs
De Italiaanse en Russische handelaren zijn meer gericht op kwaliteit en vinden de grofheid van de trostomaat erg belangrijk. Daarentegen kijkt de handel vanuit de Balkan en Baltische Staten alleen naar de prijs en welke tomaat het voordeligst is op dat moment. Als de prijs van de grove tros iets weg dreigt te zakken richting 40 cent per kilo, dan pikken zij de markt weer op en trekt de vraag vanuit die afzetgebieden aan, met als gevolg dat de prijs weer oploopt naar 60 cent per kilo. Dit effect zorgt ervoor dat vrijwel vanaf het begin van het seizoen de prijsvorming van de grove trostomaat vrij stabiel is.

De verwachting voor de grove trostomaat is dat de prijs stabiel zal blijven, maar in de zomervakantie tijdelijk voor drie weken zal zakken naar ongeveer 40 cent per kilo.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Esther de Snoo

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jules Tetteroo

  als dit de opbrengst is per m2 zullen er nog meer tuinders bankroet gaan.

 • no-profile-image

  redactie gfactueel

  De genoemde productie van tussen de 2 kilo per vierkante meter en 2,2 kilo per vierkante meter is natuurlijk de productie per week.

 • no-profile-image

  raijmakers

  Hoe kan iemand nu al weten dat ze straks 40 cent opbrengen.
  Dit is gewoon stemming makerij waar we niet op zitten te wachten.
  Of zijn er al actie's afgesproken voor die weken.
  Zo ja probeer dan de rest wel op een goed niveau te houden en ga nu al niet roepen dat ze dan 40 cent gaan kosten.

 • no-profile-image

  Wim Hendrickx

  Raijmakers heeft gelijk: praat die prijzen nu eens niet naar beneden, maar naar boven. Wees positief naar buiten toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.