Glas

Nieuws

Duurzame teelt in gebouwen

PlantLab en Imtech starten een strategische samenwerking om duurzame teelt van onder andere groenten en fruit in hightech gesloten teeltruimten mogelijk te maken.

De samenwerking van de ontwikkelaar van innovatieve plantengroeiconcepten en de technische dienstverlener moet leiden tot het ontstaan van innovatieve MVO-kwekerijen, die efficiënte en duurzame productie van gewassen op elke willekeurige locatie mogelijk maakt. Deze technologie is volgens de initiatiefnemers de volgende generatie van moderne milieuvriendelijke tuinbouw.


Basisconcepten

Het concept is gebaseerd op een (meerlagen)teelt met LED-verlichting, zonder bestrijdingsmiddelen en met maximaal 10 procent van het watergebruik van de huidige teeltmethoden.

In conceptstudies geven PlantLab en Imtech gezamenlijk vorm aan drie basisvormen, waaronder een Plant production unit. In zo'n gebouw kunnen bijvoorbeeld groenten en fruit geteeld worden met 14 teeltlagen op een oppervlakte van slechts 100 bij 100 meter. Dit is voldoende om een stad als Den Bosch (140.000 inwoners) van de dagelijkse behoefte aan verse producten te voorzien.

Een ander concept is de Fresh Garden Mall: MVO-kwekerijen in binnensteden voor directe consumptie. In China en Japan wordt hier al voorzichtig mee geëxperimenteerd.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.