Glas

Nieuws

Congestiemanagement verleden tijd

Gisteren heeft Minister van de Hoeven (EZ) twee nieuwe hoogspanningsstations in Westerlee en De Lier officieel in gebruik genomen.

Daarmee is een eind gekomen aan het congestiemanagementsysteem, dat moest regelen dat de tuinders aan het net konden leveren nog voordat de fysieke capaciteit vergroot was. De nieuwe hoogspanningsstations hebben in totaal circa 80 miljoen euro gekost. Doordat de lokale productie in het Westland ongeveer tweemaal zo groot is als de lokale afname, is er ook aanzienlijk geïnvesteerd in het regionale transportnet.

Blij met nieuwe stations
Ferdi van Elswijk, energiemaganer bij telersvereniging Pominent is blij met de nieuwe stations. Prominent had de minister indertijd geattendeerd op de terugleveringsproblemen. “In een geliberaliseerde energiemarkt, de naam zegt het al, moet je vrij kunnen handelen. Dus het is goed dat dit vanaf nu weer mogelijk is. Met het congestiemanagement hadden de tuinders een redelijke tussenoplossing. Zonder congestiemanagement zou er stagnatie zijn ontstaan bij de uitbreiding van WKK’s op tuinbouwbedrijven.” 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Herma Enthoven

Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.