Glas

Nieuws

Canada beboet te goedkope Hollandse paprika

De Canadese douane legt op Nederlandse paprika’s tijdelijk een exportheffing.

Deze komt neer op 95 procent van de verkoopprijs. De beslissing volgt op aanhoudende klachten van de Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) over dumping van Nederlandse paprika’s.

De douanedienst heeft na een kort vooronderzoek vastgesteld dat Nederlandse paprika’s in 2008 en 2009 inderdaad verdacht goedkoop zijn aangeboden in Canada. De gegevens die ten grondslag liggen aan de conclusie van de douanedienst, worden binnenkort gepubliceerd.

Handelsregels
Volgens de OGVG was de export niet volgens de handelsregels, omdat de Canadese winkelprijs onder de Nederlandse kostprijs zou hebben gelegen. De strafheffing wordt in principe geheven bij de Canadese importeurs. In de praktijk zullen die naar verwachting geen paprika’s afnemen of de rekening neerleggen bij de exporteurs.

Besluit
De douanedienst is wettelijk verplicht om binnen 120 dagen een definitief besluit te nemen over de Nederlandse export. Jaarlijks gaat circa 5,5 miljoen kilo aan Nederlandse paprika’s naar Canada. Het betreft voor 50 procent rode paprika’s. Vorig jaar steeg het aantal geëxporteerde oranje paprika’s bijzonder hard, van 904.000 naar 1,5 miljoen kilo. Het aantal geëxporteerde gele paprika’s lag op 1,1 miljoen kilo.

Procedure
De Canadese dollar is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Daardoor is het laatste decennium de export vanuit Europa voor een groot deel verdampt. Wat overblijft zijn paprika’s met een hoge toegevoegde waarde. De Nederlandse brancheorganisatie Frugi Venta bezint zich op een juridische procedure.


Bron: agd.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.