Glas

Nieuws

Bijvoeding voor Macrolophus succesvol

Bijvoeren van de roofwants Macrolophis met een Mini-Airbug bleek goed te werken in tomaat.

Cherrietomatenteler Van Vliet Cherrytomaten deed ervaring op met het bijvoeren met een Mini-Airbug. Volgens Koppert Biological Systems is Macrolophus een uitstekende bestrijder van witte vlieg, maar bouwt die zijn populatie relatief langzaam op. Standaard bijvoeren van Ephestia eieren bracht nog niet de gewenste resultaten. Verblazen van de bijvoeding met een mini-airbug bleek wel goede resultaten op te leveren.

 

Verblazen boven kopgewas

In één op de vijftien paden werden roofwantsen uitgestrooid. Daarmee is begonnen in week 48. Wekelijks is in die paden de roofwants bijgevoerd met Entofood, door deze laatste te verblazen boven de koppen van het gewas. Hierdoor kwamen de eieren op veel bladeren tegelijk terecht. Daarnaast zijn in die paden ook drie of vier bladeren minder weg gesneden, zodat Macrolophus-eieren meer tijd kregen om uit te komen.

 

Stijging populatie

Volgens een nieuwsbrief van Koppert werden in de voerpaden gemiddeld 20 tot 50 roofwantsen per plant geteld, volvelds tussen 0 en 8 roofmijten. Omdat de verspreiding naar de omgeving nog niet optimaal is, wordt nog gezocht naar het juiste aantal voerpaden.

In één voerpad is sinds week 7 een dubbele hoeveelheid bijvoeding verspreid. Dit leidde daar tot een verdubbeling van de Macrolophus-populatie.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.