Glas

Nieuws

Aardbeiteler uitgeroepen tot Held van de Smaak

Aardbeiteler Peter van de Ven van De Vennenhof uit Sint-Michielsgestel is afgelopen week door een vakjury uitgeroepen tot Brabantse Held van de Smaak 2010. Peter Brouwers, bestuurslid ZLTO en juryvoorzitter reikte de prijs uit.

Naast een inhoudelijke beoordeling van onder meer de werkwijze van de teler op de kernwaarden van de Week van de Smaak: ambachtelijk, seizoensgebonden, diervriendelijk, natuurzuiver en streekgebonden, testte de jury de smaak en smaakbeleving van de producten van de genomineerden met een blindproeverij. Ook de presentatie van de ondernemer over zijn product telde mee.

Smaak
Peter van de Ven vertegenwoordigt de Brabantse provincie bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing door een vak- en publieksjury op 19 september in ’s-Hertogenbosch, Hoofdstad van de Smaak 2010. Daar start de landelijke Week van de Smaak. De andere genomineerden ontvingen een eervolle vermelding van de jury.

Drie b's
Peter en Dianca van de Ven telen aardbeien en asperges in Sint-Michielsgestel. Peter inspireerde de jury met zijn verhaal over de bodem die de smaak bepaalt. “Bij ons staan de drie b’s centraal: Bodem – Biologie - Balans. Om de bodem in balans te krijgen streven we op de Vennenhof naar de ultieme samenstelling van voedingsstoffen in de bodem. Hierdoor krijgen we gezondere planten die geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Dit geeft zeer smaakvolle aardbeien en asperges.

Bijen belangrijk
Van de Ven is ook voorzitter van de Hertogboeren, een samenwerkingsverband van streekproducenten en is aangesloten bij de coöperatie Het Groene Woud. Van de Ven ging ook uitgebreid in op de noodzaak van de aanwezigheid van de honingbij, die met uitsterven wordt bedreigd, op zijn bedrijf. “Het belang van goede bijenvolken is voor de bestuiving van aardbeien cruciaal. Op dit moment verzorg ik op mijn bedrijf 4 bijenvolken. Om de bijen te ondersteunen met een goed voedselpakket zaaien we dit jaar voor de derde keer akkerranden maar ook hele velden in met een mengsel van boekweit, phacelia en lupinen. Niet alleen een prachtig gezicht voor de burger maar voor de bijen en hommels een geweldige stuifmeelbron en dat betekent vitaliteit om de lange winter door te komen. Zo dragen wij ons steentje bij aan het moeilijke bestaan van de honingbij in onze moderne maatschappij”, aldus Van der Ven.

Held
Ieder jaar organiseert de Week van de Smaak de Helden van de Smaak-verkiezing. Een Held van de Smaak is iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de ontwikkeling of het behoud van lekkere, ambachtelijke, natuurzuivere en streekgebonden producten. Een Held van de Smaak is een voorloper op zijn of haar vakgebied, een pionier in de sector. De Week van de Smaak in Brabant wordt ondersteund door de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant en de Provincie Noord–Brabant. Het thema van de verkiezing 2010 is 'smaakfruit'.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.