Glas

Nieuws

Weersomslag niet zonder gevolgen voor gewas

Naast de spectaculaire temperatuurval, werd het afgelopen week ook minder zonnig, zodat we slechts 8000 joule haalden, iets meer dan de helft van vorige week.

De combinatie donker weer en steeds hoger wordende plantbelasting, is al duidelijk te zien in de kop van de plant. De stengeldiameter werd iets fijner, hoewel de tros in de kop meestal nog sterk genoeg bleef (het licht van april zit als het ware nog in de plant).  De trossteel werd wel iets dunner en langer.

Hapering in de zetting
In sommige rassen zoals Admiro, zagen we op enkele planten een eerste hapering in de zetting in de gezette tros.  De vierde vrucht is dan gevoelig kleiner dan de derde.  We vermoeden dat de warmte van vorige week problemen veroorzaakte op de stuifmeelkwaliteit, waardoor de bloemen minder aantrekkelijk werden en er minder zaad in de vruchtbeginsels gevormd werd.

Groeibont in de kop
Op heel wat gewassen, zagen we ook de kleur van het blad wat bleker en vlekkeriger worden.  Hier speelt de combinatie van koud weer in de ochtend en te snel starten met water geven, een belangrijke rol. Water geven op een plant die nog niet aan het verdampen is, veroorzaakt door de ontstane worteldruk te veel verdunning en dat was ook het beeld dat we in het blad zagen.

Sortering
Begin van de week waren de producties vrij hoog, maar dat was nog een gevolg van de warmte van vorige week, nadien viel het wat terug.  De sortering zal vanaf nu iets groter worden, want de vruchten komen eraan, die in maart met meer licht gezet zijn. Nadien werd het alsmaar zonniger. Al wat nu aan de plant hangt, heeft veel licht gehad, is vlot gezet en zal dus een goede sortering geven.

 

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in mei
Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.