Glas

Nieuws

Tomatenteelt verhuist naar Marokko

Met de tomatenteelt in Murcia is het niet best gesteld. Er is al jaren sprake van een teruglopend areaal. Grote tomatenbedrijven in Aguilas en Mazarron zijn de bakens aan het verzetten.

Het grote tomatenbedrijf Duran heeft onlangs vergunning aangevraagd voor het ontslag van 140 werknemers en een flexibeler contract voor de overige 150 werknemers van zijn vestiging in Aguilas. Volgens de autoriteiten bereidt Duran de volledige sluiting voor van zijn vestiging in Aguilas en wil het bedrijf de productie in Marokko uitbreiden.

Actief in Marokko
Duran is al sinds 1989 actief in de regio Agadir in het zuiden van Marokko. De firma Duroc teelt daar nu voornamelijk cherrytomaten op bijna 300 hectare. Grootste voordeel van Morokko is het lage niveau van de lonen. Voor het bedrag dat in Spanje per uur wordt uitbetaald (ongeveer 6 euro), werkt in Marokko iemand een dag lang in de kas. De meest arbeidsintensieve teelten, zoals cherrytomaten (en bonen), verhuizen daarom als eerste naar Marokko. Met een exportvolume van ongeveer 25 miljoen kilo vult Duran ruim 12 procent in van het officiële quotum dat Marokko officieel mag exporteren naar de  EU. Opmerkelijk is dat Miguel Duran tot voor kort voorzitter was van de belangenorganisatie Proexport die steeds fel reageert op uitbreiding van de import van Marokkaanse tomaten in de EU.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp


Of registreer je om te kunnen reageren.