Glas

Nieuws

TNO aardwarmteinformatiesysteem

Om de zoektocht naar geschikte plaatsen voor het winnen van aardwarmte te versnellen, introduceert TNO een geothermisch informatiesysteem: ThermoGISTM.

ThermoGISTM is gebaseerd op de resultaten van meer dan 30 jaar TNO-onderzoek naar de diepe Nederlandse ondergrond. Door gedetailleerde analyses van potentiële aardlagen en 150.000 gesteentemonsters, beschikt het nieuwe systeem over een schat aan informatie op het gebied van aardwarmte in Nederland.
Uit het informatiesysteem  blijkt dat de verwachte winbare aardwarmte in Nederland vergelijkbaar met een derde van de totale reserves van de gasvoorraad in Groningen.

ThermoGISTM bevat kaarten met informatie van een groot aantal watervoerende pakketten, zoals de dikte, diepte, temperatuur en de verwachte doorlatendheid. Het nieuwe systeem bevat ook kaarten van ondergrondse onzekerheid en het effect hiervan op winbare warmte. Deze kaarten worden gebruikt om voor een locatie een eerste indicatie te krijgen van het verwachte vermogen en kosten voor energiewinning. TNO koppelt het systeem aan het Data- en Informatiesysteem van de Nederlandse Ondergrond (DINO). ThermoGISTM is na de lancering beschikbaar via de website NLOG.nl


(bron: TNO)

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.